Cebiã³N Vitamina C
Cunoscuta pentru implicatiile benefice in sanatatea sistemului imunitar si pentru proprietatile antioxidante, vitamina C este considerata unul dintre cei mai siguri si mai eficienti nutrienti. Si-a castigat notorietatea de remediu eficient in numeroase manifestari. Care sunt beneficiile ei, in ce doze este recomandata, de ce avem nevoie de vitamina C, la toate aceste intrebari raspundem chiar in ghidul urmator.
- Istoria vitaminei C
- Beneficiile vitaminei C pentru organism
- Care este legatura dintre vitamina C si starea de spirit
- Alimente bogate in vitamina C
- Care este doza zilnica recomandata de vitamina C
- Este toxica vitamina C luata in exces?
- Care sunt semnele deficientei de vitamina C
- Factori de risc care pot favoriza deficienta de vitamina C
- Produse cosmetice cu vitamina C
Istoria vitaminei C
Se poate spune ca, la baza descoperirii vitaminei C, a stat nevoia omenirii de a afla rezolvarea unei manifestari cunoscute inca de la inceputul secolului al XV-lea. Din secolul XV pana in jurul anului 1700, cand au avut loc importante descoperiri pe cale maritima, s-a constatat ca marinarii se imbolnaveau de o afectiune cauzata de consumul insuficient de fructe si legume proaspete. Aceasta afectiune a fost si este numita scorbut. In stadiile avansate, acesta se manifesta prin hemoragii gingivale, caderea dintilor, dureri osoase, atrofii musculare, iritabilitate, depresie sau anemie. Unele surse1 sustin ca aceasta boala a ucis milioane de marinari in epoca de aur a explorarii maritime.
In 1700, chirurgul scotian pe nume James Lind a inceput sa dezvaluie informatii relevante despre scorbut. In martie 1747, scotianul James Lind, care a fost numit chirurg al echipajului aflat pe o nava de patrulare in Canalul Manecii, a inceput sa stranga dovezi despre posibilele cauze ale aparitiei scorbutului. Dupa opt saptamani pe mare, cand boala a inceput sa afecteze echipajul, Lind a decis sa faca un experiment. Pe data de 20 mai, a impartit cei 12 marinari bolnavi in sase grupuri si a inclus in dieta fiecarui grup cate un supliment diferit: cidru, solutie diluata de acid sulfuric, otet, apa de mare, doua portocale si o lamaie, respectiv amestec purgativ.
Ca urmare a ceea ce unii au considerat primul studiu clinic din istorie, doar starea celor doi marinari care au consumat fructe s-a imbunatatit. Astfel, s-a descoperit o relatie directa intre ameliorarea manifestarilor tipice scorbutului si vitamina C.
Abia in anul 1912, in urma unor experimente efectuate pe porcii de mare, s-a putut dovedi ca scorbutul este, intr-adevar, o boala cauzata de lipsa vitaminei C, iar in 1933, cercetatorii maghiari Joseph L. Svirbely si Albert Szent-Györgyi si cercetatorul american Charles Glen King au izolat pentru prima data vitamina c (acidul hexuronic). Acidul hexuronic este denumit apoi acid ascorbic, recunoscandu-se formal natura antiscorbutica a compusului. In 1937, cercetatorul Albert Szent György primeste Premiul Nobel pentru medicina pentru aceasta descoperire.
Beneficiile vitaminei C pentru organism
Datorita faptului ca este recunoscuta ca fiind un antioxidant care protejeaza celulele si previne deteriorarea lor, vitamina C prezinta numeroase beneficii, dintre care cele mai importante sunt:
Vitamina C ar putea reduce riscul manifestarilor cronice
Multe dintre procesele fiziologice normale ale organismului produc compusi nocivi numiti radicali liberi. Acestia fac parte din categoria oxidantilor, care, de regula, sunt neutralizati de sistemul antioxidant natural al organismului nostru. In general, corpul este capabil sa mentina un echilibru intre nivelul de antioxidanti si radicalii liberi, insa, atunci cand acesta este periclitat, apare stresul oxidativ. Nivelul crescut de stres oxidativ poate slabi organismul, grabeste procesul de imbatranire si contribuie la dezvoltarea a peste 30 de afectiuni, in special de natura cronica (de exemplu, hipertensiunea arteriala) sau degenerativa (cum ar fi boala Alzheimer). Studiile arata ca un consum adecvat de vitamina C poate creste nivelul de antioxidanti din sange cu pana la 30%2,3. Acest lucru sustine organismul sa se apere in mod natural impotriva actiunii radicalilor liberi.
Vitamina C poate contribui la gestionarea hipertensiunii arteriale
O analiza a peste 25 de studii realizate in perioada 1966-20104 a demonstrat faptul ca utilizarea suplimentelor pe baza de vitamina C ar putea sustine relaxarea vaselor de sange care transporta sangele de la inima spre tesuturi si organe, ceea ce ar contribui la reducerea nivelului tensiunii arteriale. Aceasta analiza a evidentiat faptul ca administrarea unui supliment de vitamina C a redus tensiunea arteriala sistolica, cu aproximativ 3,8 mmHg, si tensiunea arteriala diastolica, cu 1,5 mmHg, la adultii sanatosi. La persoanele care prezentau manifestarile hipertensiunii arteriale, suplimentele cu vitamina C au redus tensiunea sistolica cu 4,9 mmHg si pe cea arteriala diastolica, cu 1,7 mmHg.
Vitamina C poate avea efect reparator la nivelul pielii
Prin sustinerea in formarea normala a colagenului, vitamina C poate fi eficienta in cicatrizarea si in vindecarea ranilor suferite in urma arsurilor, taieturilor sau a expunerii la raze ultraviolete. Studiile au aratat, de asemenea, ca administrarea vitaminei C poate scurta timpul de vindecare al ranilor5. De aceea, numeroase lotiuni sau solutii din comert contin acest ingredient cu proprietati de reparare a pielii.
Vitamina C ar putea reduce riscul manifestarilor cardiovasculare
Este cunoscut faptul ca valorile crescute ale colesterolului precum si cele ale trigliceridelor reprezinta unul dintre factorii care cresc riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Rezultatul a peste zece studii realizate intr-o perioada de 37 de ani6 a demonstrat ca administrarea unui supliment de vitamina C a redus nivelul de colesterol rau (LDL) cu aproximativ 7,9 mg/dL, iar nivelul de trigliceride cu 20,1 mg/dL. De aici rezulta si faptul ca suplimentele de vitamina C sau o alimentatie bogata in vitamina C ar putea reduce factorii de risc ai aparitiei bolilor cardiovasculare.
Vitamina C poate contribui la sustinerea imunitatii
Nu intamplator, vitamina C este cunoscuta pentru implicatiile sale benefice in sanatatea sistemului imunitar. Explicatia specialistilor ar fi ca vitamina C sustine organismul in producerea celulelor albe din sange, cunoscute sub numele de limfocite, care au rol protector impotriva bolilor infectioase si corpurilor straine. De asemenea, prin calitatile antioxidante, vitamina C sustine celulele albe sa functioneze mai eficient, protejandu-le impotriva radicalilor liberi.
Vitamina C poate contribui la prevenirea deficitului de fier
De regula, persoanelor care au un nivel scazut de fier in sange li se poate recomanda consumul de alimente bogate in vitamina C sau utilizarea unui supliment de vitamina C, deoarece aceasta ar putea imbunatati capacitatea organismului de a absorbi si de a asimila fierul provenit din alimentatie sau din diferite surse, de exemplu, sursele vegetale. Un simplu consum de 100 mg de vitamina C poate imbunatati absorbtia fierului cu 67%, spun specialistii7. Acest lucru este util mai ales in cazul persoanelor care urmeaza o dieta vegetariana sau celor predispuse deficitului de fier.
Vitamina C ar putea reduce nivelul de acid uric din sange
Mai multe studii efectuate de-a lungul timpului8,9 au demonstrat faptul ca vitamina C poate ajuta la reducerea nivelului de acid uric din sange si, implicit, poate preveni riscul aparitiei manifestarilor specifice gutei (o forma de artrita care se instaleaza cu preponderenta la nivelul articulatiilor membrelor). Aceasta este caracterizata de dureri articulare intense si este cauzata de prezenta unei cantitati prea mari de acid uric in sange.
Care este legatura dintre vitamina C si starea de spirit
Desi ar putea parea surprinzator, mai multe surse sustin ca un aport echilibrat de vitamina C poate contribui la mentinerea unei stari de spirit bune. La baza acestei ipoteze pot sta mai multe explicatii. In primul rand, pe lista manifestarilor specifice deficientei de vitamina C se numara apatia, oboseala, slabiciunea constanta. Studiile realizate10 atat pe grupurile de pacienti care aveau niveluri sub limita normala de vitamina C, cat si pe grupuri de persoane care nu aveau o deficienta de vitamina C arata ca administrarea unui supliment cu vitamina C ar putea imbunatati dispozitia.
Totodata, s-a dovedit ca aportul echilibrat de vitamina C are un efect protector asupra memoriei si capacitatii de gandire si de concentrare.
Alimente bogate in vitamina C
Este binecunoscut faptul ca organismul uman nu poate produce vitamina C, de aceea, este esential sa urmam o dieta care asigura un aport adecvat de vitamina C. Va prezentam in continuare o lista cu alimentele11 cunoscute ca fiind bogate in vitamina C, dar si cantitatea de vitamina C pe care o furnizeaza 100 de grame de produs:
- Ardeiul iute - 242 mg vitamina C;
- Ardeiul galben - 183 mg vitamina C;
- Cireasa de Barbados (Acerola) - 822 mg vitamina C;
- Guava - 228 mg vitamina C;
- Coacazele negre - 181 mg vitamina C;
- Cimbrul - 160 mg vitamina C;
- Patrunjelul - 133 mg vitamina C;
- Kale - 120 mg vitamina C;
- Kiwi - 93 mg vitamina C;
- Broccoli - 89 mg vitamina C;
- Varza de Bruxelles - 85 mg vitamina C;
- Lamaia - 77 mg vitamina C;
- Portocala - 53 mg vitamina C;
- Papaya - 62 mg vitamina C;
- Capsune - 59 mg vitamina C;
- Merisor - 14 mg vitamina C.
Care este doza zilnica recomandata de vitamina C
Chiar daca aportul de vitamina C a fost corelat cu numeroase beneficii, acest antioxidant trebuie consumat intr-un mod echilibrat. Daca utilizati suplimente alimentare pe baza de vitamina C, nu este recomandat sa luati mai mult de 2000 de mg de vitamina C pe zi.
Potrivit National Institutes of Health12, doza zilnica recomandata pentru vitamina C este de:
- 75 mg pentru femei;
- 90 mg pentru barbati;
- 85 mg pentru femeile insarcinate;
- 115-120 mg pentru femeile care alapteaza.
De asemenea, fumatorii pot creste doza cu 35 de mg pe zi, insa nu mai mult de 2000 de mg de vitamina C pe zi.
Desigur ca aceste doze de vitamina C pot fi administrate daca nu exista contraindicatii medicale si trebuie ajustate in functie de profilul individual, sub recomandarea medicului dumneavoastra.
Doza zilnica recomandata de vitamina C pentru copii
In cazul copiilor si al adolescentilor, s-a stabilit ca doza zilnica recomandata difera in functie de varsta, astfel:
- 0-12 luni - este suficienta vitamina C pe care bebelusul o ia din laptele matern;
- 1-3 ani - 15 mg;
- 4-8 ani - 25 mg;
- 9-13 ani - 45 mg;
- 14-18 ani - 75 mg.
Este toxica vitamina C luata in exces?
De regula, dietele echilibrate si bogate in fructe si legume pot asigura cantitati suficiente de vitamina C. Totusi, persoanele care ar putea fi susceptibile la deficitul de vitamina C pot beneficia de utilizarea suplimentelor de vitamina C, fiind recomandata si validarea administrarii de catre medic. Luate in doze adecvate, suplimentele orale pe baza de vitamina C sunt, in general, considerate sigure. Vitamina C, fiind hidrosolubila (se dizolva in apa), prezinta un risc redus de aparitie a efectelor toxice sau a celor adverse deoarece excesul este eliminat pe cale urinara. Cu toate acestea, pot exista situatii in care depasirea dozei maxime recomandate de vitamina C (2000 mg) ar putea provoca reactii adverse, precum:
- greata, varsaturi si diaree;
- crampe sau dureri abdominale;
- dureri sau arsuri in zona pieptului;
- erodarea danturii;
- senzatie de vertij;
- oboseala si somnolenta;
- insomnie;
- dureri de cap13.
Un consum excesiv de vitamina C a fost asociat cu aparitia unor reactii adverse de supradozare: formarea unor cheaguri de sange, a pietrelor la rinichi, probleme la nivelul sistemului digestiv si distrugerea celulelor rosii. In cazul ingerarii unei cantitati excesive, medicii ar putea recomanda diureza si spalaturile stomacale, pentru a reduce efectele supradozei asupra organismului.
Care sunt semnele deficientei de vitamina C
Pentru ca organismul uman nu poate sintetiza singur vitamina C, el depinde de sursele exogene: alimentatie si suplimente. S-a observat ca, in situatia in care ne supunem unor diete extreme, daca fumam sau consumam alcool in exces, precum si in cazul unor probleme de absorbtie a vitaminei C in organism, ne putem confrunta cu o serie de manifestari puse pe seama deficientei de vitamina C:
- oboseala si slabiciune constanta;
- dureri musculare si dureri osteoarticulare;
- par casant;
- sangerari nazale;
- scadere ponderala;
- apatie;
- anxietate;
- cicatrizare deficitara a ranilor;
- edeme.
De asemenea, asa cum s-a mentionat anterior, una dintre cele mai cunoscute manifestari atribuite in mod direct deficientei de vitamina C este scorbutul, denumita si boala marinarilor. Manifestarile incipiente includ oboseala, slabiciune, dureri musculare si articulare, iar in stadii avansate, scorbutul se manifesta prin anemie, sangerarea gingiilor, pierderea dintilor, hemoragii si cicatrizare deficitara a ranilor.
Carenta de vitamina C poate fi identificata prin analize de sange. Nivelul plasmatic normal al vitaminei C la adultii sanatosi este de aproximativ 50 μmol/l, iar valorile serice <11,4 mg/L pot indica deficiente ale vitaminei C14.
Factori de risc care pot favoriza deficienta de vitamina C
Factorii de risc pentru deficitul de vitamina C includ:
- Alcoolismul;
- Fumatul;
- Consumul de droguri;
- Dietele extreme;
- Diabetul de tip 1;
- Alimentatie bogata in produse alimentare procesate;
- Tulburari ale tractului gastro-intestinal, cum ar fi bolile inflamatorii intestinale;
- Perioada de sarcina si alaptare.
Produse cosmetice cu vitamina C
In ultimii ani, vitamina C si-a castigat notorietatea chiar si in cadrul tratamentelor de ingrijire a pielii. De aceea, numeroase lotiuni, seruri, creme, solutii cosmetice contin vitamina C. Dintre beneficiile vitaminei C asupra pielii amintim:
- poate sustine organismul sa produca mai mult colagen, proteina esentiala pentru regenerarea pielii. Productia de colagen influenteaza nivelul de hidratare si de elasticitate a tenului, de aceea, cand nivelul de colagen incepe sa scada, pielea isi pierde din fermitate;
- poate sustine estomparea hiperpigmentarii tenului, care poate aparea atunci cand melanina este supraprodusa in anumite zone. Unele studii au demonstrat faptul ca vitamina C poate impiedica productia de melanina si, implicit, hiperpigmentarea pielii15;
- vitamina C poate accelera regenerarea celulara, avand efecte benefice in calmarea si vindecarea arsurilor solare, a ranilor sau leziunilor cutanate. De asemenea, vindecarea sanatoasa a ranilor reduce riscul de inflamatie, infectie sau cicatrici.
Pentru a ne bucura de aceste beneficii pe care le are vitamina C asupra organismului, este esential sa mentinem un echilibru optim in tot ceea ce presupune stilul nostru de viata.
Surse info:
- The discovery of vitamin C: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23183299/
- Effect of five-year supplementation of vitamin C on serum vitamin C concentration and consumption of vegetables and fruits in middle-aged Japanese: a randomized controlled trial, Mi Kyung Kim, Shizuka Sasazuki: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12805247/
- Influence of Vitamin C Supplementation on Oxidative Stress and Neutrophil Inflammatory Response in Acute and Regular Exercise, Ljiljana M. Popovic: https://www.researchgate.net/publication/274087362_Influence_of_Vitamin_C_Supplementation_on_Oxidative_Stress_and_Neutrophil_Inflammatory_Response_in_Acute_and_Regular_Exercise
- Effects of vitamin C supplementation on blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3325833/
- Ascorbic acid supplementation in the treatment of pressure-sores: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/4140267/
- Vitamin C supplementation lowers serum low-density lipoprotein cholesterol and triglycerides: a meta-analysis of 13 randomized controlled trials: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19674720/
- Prediction of dietary iron absorption: an algorithm for calculating absorption and bioavailability of dietary iron: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10799377/
- Vitamin C intake and serum uric acid concentration in men: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18464304/
- Vitamin C intake and the risk of gout in men: a prospective study: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19273781/
- High Vitamin C Status Is Associated with Elevated Mood in Male Tertiary Students https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6071228/
- 20 Foods That Are High in Vitamin C: https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-c-foods
- Vitamin C, National Institutes of Health: https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional /
- Vitamin C: https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-c/art-20363932
- Vitamin C Deficiency: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493187/
- The Roles of Vitamin C in Skin Health: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579659/
Sursa foto: Shutterstock
(articol actualizat la data 04-02-21)
Source: https://www.secom.ro/articles/vitamina-c-beneficii-doza-recomandata-si-contraindicatii